klorofilka

zelena od brokolija, ne od zavističeprav zime sploh ni bilo, je vse bolj jasno, da tudi jesen, ki je bila v zraku od srede oktobra naprej, ne bo trajala večno … na špancirjih že veselo pobingljavajo zvončki, gozdni obronki so s kvazi žafranom pobarvani na lila in sprehajalci veselo piskajo v rumene trobentice … na pašnikih in travnikih se izvaja genocid nad vrsto teraxacum officinale (ki po pričevanju zanesljivih virov traja že več mesecev), medtem ko zaseke, krvavice in ostala zimska košta osamljeno ždi na policah in se obnaša podbno jamrajoče kot slovenski žičničarji … seveda je mogoče, da bo kakšen snežni ruker še udaril v podalpje, ampak vsekakor bomo več recitirali lorco kot pa vihteli snežne lopate … v podkrepitev zelenoljubstvu chef priobčuje recept za klorofilko, super funky zeleno župo, sicer pridobljeno še iz zimskega brokolija in špinače, ampak prav po pomladansko sijočo iz s soncem obsijanih krožnikov …
problem z zelenimi kremnimi župami in pireji je ponavadi v tem, da niso tako zelene, kot bi radi, da bi bile … je treba priznat, da kakšna abšlesana kremiranka ni ravno najbolj apetitlih reč na svetu … finta našponavanja zelene v kuhariji pa ni v fotošopu, ampak v načinu kuhanja zelenjave: zeleno zelenjavo je treba vedno zadegati v vrelo slano vodo in jo kasneje, ko je dovolj kuhana, šokovati s takojšnjo prestavitvijo v čeber mrzle (še najbolje kar ledene) vode … le-ta bo fiksirala klorofil in ljudstvo bo vzhičeno nad zdravim zelenilom … za remake pofotkane klorofilke boš potreboval:

  • 1 konkreten ali dva manjša brokolija
  • dve moški pesti špinače
  • strok česna
  • pest pinjol
  • en štamprle navadnega olivca in eno brizgalno brizgico najboljšega olivca, ki ga premore tvoja špajza
  • sol poper pa itak

pristavi liter vode in jo zavri … medtem nacvetkaj glavo brokolija in nakockaj njegovo steblo … ko voda zavre jo radodarno posoli in vanjo potopi brokoli … pokrij in brbotajoče kuhaj 5 minut, več ni treba … s penovko prestavi brokoli v kiblo mrzlomrzle vode, od tam pa v ta visok lonček od paličnega mešalnika … v vrelo vodo za dve minuti pomoči še špinačo, ki ji nato privošči enako osvežilno mrzlomrzlo kopel in jo prideni k brokoliju … vode, v kateri si kuhal zelenjavo ne zlij stran, ampak je najprej nekaj prilij k brokoliju/špinači, da boš reč lažje zmlel v gladek pire – seveda boš to naredil s paličnjakom, ne? … zdaj pa še finaliziranje: v kastroli na suho in narahlo popraži pinjole (ali mandljeve lističe ali grobo sesekljane orehe ali …), jih odstrani, nalij malo olivca in na njem do svetlorjavega prepraži strok česna … vrzi ga ven in na olje dodaj pire, ki ga nato zalivaj s kuhalno vodo, doker ne boš dobil župe tebi ljube gostote … popopraj in dosoli, če je treba in prelij v krožnike/skodele … potresi s praženimi pinjolami, pobrizgaj z nartabolšim olivcem in zavriskaj: juhuhu, zelena pomlad je tu! ..

soundtrack: magnifico & katice – zeleni jure

Komentiraj